Dienst Paardenvoeding

Paardenhouders worden zich meer en meer bewust van het feit dat een individueel uitgebalanceerd rantsoen een belangrijk onderdeel is van het management van hun stal. Voor zowel gezonde (sport)paarden als paarden met specifieke problemen zal een individueel voedingsadvies bijdragen tot het optimaliseren van welzijn en prestaties, met een tevreden eigenaar als resultaat.
Het opstellen van een uitgebalanceerd rantsoen is vaak tijdrovend en complex.
Daarom heeft het Laboratorium Dierenvoeding de Dienst Paardenvoeding opgezet. Deze dienst helpt dierenartsen een optimale service te garanderen naar de eigenaar. U kan bij onze dienst terecht voor een wetenschappelijk onderbouwd voedingsadvies "op maat".

Belang van een voedingsadvies op maat

Voor gezonde paarden zoals veulens, fokmerries, oude paarden is het belangrijk om een correct voederschema op te stellen. Dit om het paard gezond te houden en voor de preventie van onder andere over- en ondergewicht, koliek en OCD.

Voor sportpaarden zal onder andere een uitgebalanceerd rantsoen er voor zorgen dat het paard de prestatie die van hem verwacht wordt kan leveren.
Afhankelijk van de discipline en het niveau is het bijvoorbeeld mogelijk om verschillende energiebronnen zoals koolhydraten en vetten in verschillende verhoudingen te gebruiken. Wij kunnen u hierin advies geven.

Voor paarden met specifieke problemen kan het aanpassen van het rantsoen een belangrijk, zo niet het belangrijkste onderdeel zijn van het behandelingsplan.

Bij o.a. de volgende aandoeningen kan de dienst Paardenvoeding u adviseren:
  • Gastrointestinale aandoeningen: koliek, maagzweren, diarree
  • Laminitis - obesitas - insulineresistentie - equine metabool syndroom
  • Spierproblemen (RER, PSSM)
  • Lever- en nierproblemen
  • Tandproblemen
  • Moederloze opfok van veulens, premature veulens
  • Hyperlipidemie: sondevoeding
  • Intensive Care
  • Voedselallergie

HET GROTE VOEDINGSDEBAT

Is haver slecht ? Voordroog of hooi ? Mijn paard is allergisch voor tarwe ? Is mijn paard te dik ? Minder voederen is een minder heet paard ?

Het grote voedingsdebat informeert u!
Er zijn heel wat meningen over voeding en het internet bulkt van diverse info. Om duidelijkheid te scheppen organiseert de dienst Paardenvoeding van Universiteit Gent, in samenwerking met Paarden.Vlaanderen het "grote voedingsdebat" tijdens Flanders Horse Expo. Er wordt een panel van deskundigen ter uwer beschikking gesteld, waaronder Prof. Dr. Myriam Hesta (Labo diervoeding UGent), Katrien Palmers (dierenarts, specialist inwendige ziekten, Dierenkliniek de Morette), Dr. Tresemiek Picavet (dierenarts, specialist inwendige ziekten paard, DBP Veterinary Services) en Fien Demeyere (Junior Equine Nutritionist Cavalor). Het is de bedoeling dat wij uw vraag uiterlijk 17 februari ontvangen, via email aan info@dienstpaardenvoeding.be .

Uw toegangsticket voor Flanders Horse Expo op 25/02 geeft u ook gratis toegang tot het seminarie dat start om 13.30h. Opgelet de plaatsen zijn beperkt. Cavalor zorgt voor een goodie emmer voor elke deelnemer en verloot 10 gratis toegangstickets en een waardebon van 250 euro onder de mensen die een vraag insturen !