Dienst Paardenvoeding

Goed voederen is belangrijk in het management van gezonde paarden maar vooral wanneer paarden een aandoening hebben of prestaties moeten leveren.
De paardeneigenaar heeft keuze uit een groot aanbod aan krachtvoeders, ruwvoeders en supplementen voor zijn/haar paard.
Het is echter vaak moeilijk om de juiste keuze te maken wat betreft een rantsoen, voedermiddel of supplement, vooral wanneer het paard een aandoening heeft.
Om u bij deze keuze te helpen heeft het Laboratorium Dierenvoeding de Dienst Paardenvoeding opgezet. U kan bij deze dienst terecht voor een wetenschappelijk onderbouwd voedingsadvies "op maat".

Belang van een voedingsadvies op maat

Voor gezonde paarden zoals veulens, fokmerries, oude paarden is het belangrijk om een correct voederschema op te stellen. Dit om het paard gezond te houden en voor de preventie van onder andere over- en ondergewicht, koliek en OCD.

Voor sportpaarden zal onder andere een uitgebalanceerd rantsoen er voor zorgen dat het paard de prestatie die van hem verwacht wordt kan leveren.
Afhankelijk van de discipline en het niveau is het bijvoorbeeld mogelijk om verschillende energiebronnen zoals koolhydraten en vetten in verschillende verhoudingen te gebruiken. Wij kunnen u hierin advies geven.

Voor paarden met specifieke problemen kan het aanpassen van het rantsoen een belangrijk, zo niet het belangrijkste onderdeel zijn van het behandelingsplan.

Bij o.a. de volgende aandoeningen kan de dienst Paardenvoeding u adviseren:
  • Maagdarm problemen: koliek, maagzweren, diarree
  • Hoefbevangenheid - overgewicht - insulineresistentie - equine metabool syndroom
  • Spierproblemen
  • Lever- en nierproblemen
  • Tandproblemen
  • Moederloze opfok van veulens
  • Voedselallergie

HET GROTE VOEDINGSDEBAT

Is haver slecht ? Voordroog of hooi ? Mijn paard is allergisch voor tarwe ? Is mijn paard te dik ? Minder voederen is een minder heet paard ?

Het grote voedingsdebat informeert u!
Er zijn heel wat meningen over voeding en het internet bulkt van diverse info. Om duidelijkheid te scheppen organiseert de dienst Paardenvoeding van Universiteit Gent, in samenwerking met Paarden.Vlaanderen het "grote voedingsdebat" tijdens Flanders Horse Expo. Er wordt een panel van deskundigen ter uwer beschikking gesteld, waaronder Prof. Dr. Myriam Hesta (Labo diervoeding UGent), Katrien Palmers (dierenarts, specialist inwendige ziekten, Dierenkliniek de Morette), Dr. Tresemiek Picavet (dierenarts, specialist inwendige ziekten paard, DBP Veterinary Services) en Fien Demeyere (Junior Equine Nutritionist Cavalor). Het is de bedoeling dat wij uw vraag uiterlijk 17 februari ontvangen, via email aan info@dienstpaardenvoeding.be .

Uw toegangsticket voor Flanders Horse Expo op 25/02 geeft u ook gratis toegang tot het seminarie dat start om 13.30h. Opgelet de plaatsen zijn beperkt. Cavalor zorgt voor een goodie emmer voor elke deelnemer en verloot 10 gratis toegangstickets en een waardebon van 250 euro onder de mensen die een vraag insturen !